Precis hemkommen från en midnattsvisning av den nya Bond, och vad tycker jag om den?

Jag tycker mycket bra saker om den. Yes sire Bobbie.

(Läste precis SvD’s recention, och nu vill jag gnaga av någons huvud. Långsamt. Om man vill ha en skitstövel till man som hjälte så får man titta åt ett annat håll nuförtiden)

OK, vad förväntar man sig av en Bond-film? Biljakter? En mycket intensiv sådan äger rum under öppningsscenen. När jag säger intensiv, menar jag intensiv. Nära döden intensiv. Man bara slängs in i filmen på vis som kräver mycket popcorn för att man ska kunna hantera på rätt sätt.

Man flashar inte lika mycket med fåniga gadgets utan snarare med datorteknik, vilket känns en smula trovärdigare. Vi är förbi jetpaks enligt min ringa mening.

Damer förekommer, och jag älskar dem allihopa! När jag såg att det skulle bli sexscen i filmet (trailer-ögonblick) så blev jag orolig, eftersom jag hade hört så mycket om hur självständig och awesum bondbruden skulle vara. Att han skulle belägra damen i fråga (som Pierce Brosnan gjorde med alla sina ”självständiga” damer) skulle underminera både henne och Bonds emo-sår från den tidigare filmen.

Mina fasor var ogrundade. Bond är fantastiskt emo genom hela resan och tösen behåller sin integritet. Något man märkte ganska snart var att antalet actionscener har ökat dramatiskt. Det är bra, om någon skulle våga misstolka.

En sak som jag antar är ganska unik är ju att det är en direkt uppföljare till Casino Royale. Jag vågar inte påstå att jag har sett alla Bondfilmer, men så vitt jag vet så har de inte haft så mycket med varandra att göra. Herr Bond har ett par år på nacken, men han åldras väl.

Sammanfattning: Omskakande film, om man har en själ och/eller hjärta. Och god smak. Nej, man är inte en dålig människa om man inte tycker om den här filmen. Men å andra sidan ska man inte slösa bort sin tid genom att lyssna på dem. Varför skulle man vilja överge den tidigare formulan av en skithög som ligger med allt som rör sig och släpper värdelösa onliners lite här och var.

Som sagt, missuppfatta mig inte. Jag tycker om de tidigare Bond-filmerna. Det är bara det att jag tycker om den nya formulan bättre, och är uppriktigt irriterad på folk som ser det som i mina ögon är förbättringar som ett steg i fel riktning.

Nu har jag skrivit massor med saker som inte har speciellt mycket med filmen att göra, men det kan ha någonting att göra med att klockan är fyra på morgonen. Hehe. Kommer att ta bort det värsta imorgon.